Αρχική / Πολιτική / ΔΕΘ – Δούρου: Η Αριστερά πρέπει και μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφία

ΔΕΘ – Δούρου: Η Αριστερά πρέπει και μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφία


«Η Αριστερά είναι εδώ για να αντιστέκεται και να διαψεύδει τους αντιπάλους της. Γιατί σήμερα είμαστε πιο δυνατοί, γιατί σήμερα είμαστε πιο ενωμένοι. Ανασυνταχθήκαμε και συνεχίζουμε καθαρά, αριστερά, σταθερά αριστερά», σημείωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένα Δούρου, μιλώντας στη ΔΕΘ.

Λίγες ώρες μετά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του κόμματος στη ΔΕΘ, κατά την οποία απάντησε στις ερωτήσεις των ΜΜΕ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην «επιστροφή» και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμά του με ορίζοντα τετραετίας και την στρατηγική του ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

YouTube thumbnailYouTube thumbnail

Όπως είπε, «συνεχίζουμε ως το μοναδικό κόμμα μελών και αξιών. Το κόμμα που κρατά ψηλά την σημαία της σύγχρονης ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, τη σημαία που κάποιοι πήγαν να την υποστείλλουν, τις αξίες του ήθους, της συλλογικότητας, της συντροφικότητας, των αξιών της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ισότητας».

«Σήμερα οι αξίες αυτές βάλλονται εκτός και εκτός Ελλάδας. Βάλλονται από την ακροδεξία που σε συνεργασία με τη δεξιά επιχειρούν μια μεγάλη αναθεωρητική ανατροπή σε βάρος της Δημοκρατίας, της ειρήνης, της προόδου», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το διεθνές δίκαιο έγινε κουρελόχαρτο».

«Όχι στην εξωτερική πολιτική του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου»

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εξωτερική της πολιτική, τονίζοντας πως «στην Ελλάδα η δεξιά κυβέρνηση επενδύει σε πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς καμία συμμετοχή της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ εδώ και 7 χρόνια εφαρμόζει μια επικίνδυνη, ΙΧ, εξωτερική πολιτική, σε ένα αβέβαιο και σύνθετο διεθνές περιβάλλον».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία συνεκτικής εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία, αναφερόμενη στην περίπτωση της Κάσου και στην πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ενώ έθεσε ερωτήματα για τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την προσφυγή στη Χάγη και την οριοθέτηση με όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ρένα Δούρου αντιπαρέβαλε στην πολιτική του «δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου» την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που, όπως τόνισε, άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Ελλάδα να λειτουργεί ως πυλώνας ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας.

Και παρουσίασε το Σχέδιο Ειρήνης και Ασφάλειας επτά σημείων για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση εξαγωγών όπλων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό και την ενίσχυση της οικολογικής ασφάλειας της Μεσογείου.

Δημοκρατία και κράτος δικαίου

Σφοδρή κριτική άσκησε η Ρένα Δούρου στην κυβέρνηση και για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

«Διαφάνεια, λογοδοσία και ισονομία είναι λέξεις άγνωστες για την Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «διαφθορά, σήψη και συγκαλύψεις σκανδάλων».

Μίλησε για τις υποκλοπές, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ερωτήματα που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, ενώ στάθηκε στην απαξίωση των θεσμικών αντιβάρων, στις απευθείας αναθέσεις, στην ευνοιοκρατία και στις αμφισβητήσεις της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο Πασαλίδης και η «μεγάλη συνάντηση» των προοδευτικών δυνάμεων

Με αφορμή την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, η Ρένα Δούρου έκανε ειδική αναφορά στον Γιάννη Πασαλίδη, τον άνθρωπο που, όπως σημείωσε, κατάφερε ως πρόεδρος της ΕΔΑ στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια να ενώσει διάσπαρτες δυνάμεις της Αριστεράς και να συμβάλει ώστε η ΕΔΑ να αναδειχθεί λίγα χρόνια αργότερα σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Ξεκαθάρισε ότι δεν αναζητά «εύκολες αναλογίες» με το σήμερα, στάθηκε όμως σε μία παρακαταθήκη που χαρακτήρισε επίκαιρη: «Η δύναμη της Αριστεράς δεν βρίσκεται στην περιχαράκωση αλλά στη δυνατότητά της να συνθέτει, να ενώνει». Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως «ιστορική ευθύνη» τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μεγάλη συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων και των προοδευτικών πολιτών.

«Όχι με μυστικές συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Όχι με τεχνητές συγκολλήσεις. Αλλά με προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε ένα καθαρό σχέδιο για την κοινωνία, από την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας πως «οι ίδιοι οι πολίτες μάς ζητούν να τα βρούμε. Η Αριστερά πρέπει και μπορεί να γίνει ξανά πλειοψηφία».

«Στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας»

Κλείνοντας την ομιλία της, η Ρένα Δούρου απευθύνθηκε στα μέλη και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ: «Περάσαμε δύσκολα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κρύψουμε. Κάποιοι βιάστηκαν να μας ξεγράψουν. Όμως αυτό το κόμμα άντεξε», όπως είπε, αποδίδοντας την αντοχή του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους «που παρέμειναν, που δούλεψαν, που κράτησαν τις οργανώσεις όρθιες και συνέχισαν να δίνουν τις μάχες μέσα στην κοινωνία».

Επισήμανε ότι σήμερα γίνεται «πολλή και σοβαρή δουλειά» στο κόμμα, στις οργανώσεις, στους τομείς, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Ευρωομάδα.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Λέμε όμως κάτι που σήμερα μπορούμε να το πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά: στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας. Ξέρουμε ποιοι είμαστε, ξέρουμε ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και ξέρουμε για ποια Ελλάδα αγωνιζόμαστε», υπογράμμισε, για να καταλήξει: «Είμαστε εδώ. Και έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Σταθερά. Καθαρά. Αριστερά».



Source link