Ιστορίες από τη Ροδούλα: η ανεπανάληπτη μπουγάτσα με κρέμα και από που προέρχεται

1345

boumekre

Η Ροδούλα, εκτός από το να φτιάχνει λαχταριστά προϊόντα ζύμης, υπέροχες πίτες και μοναδικά γλυκά, ξέρει και ενδιαφέρουσες ιστορίες που τις μοιράζεται μαζί σας. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε για την μοναδική μπουγάτσα με κρέμα.

Η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.χ. ,και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους.

Στην Κωνσταντινούπολη η συγκεκριμένη ιδιόμορφη πίτα ονομαζότανε «πογάτσα» ή «μπογάτσα», από τους Έλληνες και bugatsa (μπουγκάτσα) από τους Τούρκους.

Οθωμανικά λεξικά σημειώνουν ότι η “πογάτσα” αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης “foccacia” που σημαίνει γλυκιά πίτα.

Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Ιδιαίτερα όμως πολιτογραφήθηκε ως Θεσσαλονικιά και Σερραία, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα έφτασε μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Μικρά Ασία.

Η μπουγάτσα με γέμιση κρέμα διαδόθηκε από τους Σερραίους μάστορες πρόσφυγες στην Βόρειο Ελλάδα.

Σήμερα η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.

Η Ροδούλα αγαπάει την παράδοση για αυτό και δημιουργεί καθημερινά την περίφημη μπουγάτσα με κρέμα, με τα πιο αγνά υλικά! Ένα έδεσμα που είναι πια συνυφασμένο με την διατροφική ζωή των Ελλήνων!