Αρχική / Κόσμος / Τραμπ: Πηγαίνει στην Άγκυρα για το χατίρι του Ερντογάν – Στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση

Τραμπ: Πηγαίνει στην Άγκυρα για το χατίρι του Ερντογάν – Στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης η συνάντηση


Τους στενούς δεσμούς του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανούς προέδρου, Τζέιμς Τζέφρι, μιλώντας στο δίκτυο Fox. Λίγο αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Τζέφρι επισήμανε τη μετατόπιση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας προς το καλύτερο.

Το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα φτάσει στην Τουρκία για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη 7 Ιουλίου, στις 14:15.

Στις 15:00 θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή υποδοχής στο Λευκό Παλάτι. Και 15 λεπτά αργότερα θα έχει ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ίδιο βράδυ, στις 19:05, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019 στον Λευκό ΟίκοΝτόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019 στον Λευκό Οίκο

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019 στον Λευκό Οίκο / REUTERS/Joshua Roberts

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει δύο ημέρες στην Τουρκία. Την Τετάρτη, θα έχει μια σειρά διμερών συναντήσεων. Επίσης, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στις 10:30, ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή υποδοχής των ηγετών και στην καθιερωμένη αναμνηστική οικογενειακή φωτογράφιση. Στις 11:15, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της εργασίας των ηγετών της Συμμαχίας.

Συναντήσεις με Ζελένσκι και αλ Σάρα

Μετά τις εργασίες της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματισμένες διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τον πρόεδρο της Συρίας.

Η συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί στις 14:30. Ενώ στις 15:30 αναμένεται κοινή συνέντευξή του με τον πόεδρο της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου στις 16.15 της Τετάρτης. Και μετά θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία έχει διπλή σημασία. Έχει δηλώσει από τις 24 Ιουνίου ότι θα πάει στην Άγκυρα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πάω εξαιτίας του Ερντογάν», δήλωσε. Και αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «φίλο» και «σεβαστό ηγέτη». Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στενότερη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων είχαν πληγεί σοβαρά από την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400 το 2019. Τότε, οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πολυεθνικό πρόγραμμα μαχητικών F-35. Επίσης, το 2020 επέβαλαν κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε στο Fox News ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τζέδρι διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Συρία κατά την πρώτη του θητεία.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας, ο οποίος υπήρξε ένας απίστευτος εταίρος στην περιοχή», δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, στο Fox.

«Γνήσια συμπάθεια»

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Τζέφρι, η συμπάθεια του Τραμπ για τον Ερντογάν είναι γνήσια. Ωστόσο, αντανακλά κάτι περισσότερο από την προσωπική χημεία.

«Ο πρώτος λόγος, ο οποίος είναι μοναδικός για τον Τραμπ, είναι ότι του αρέσει πολύ ο Ερντογάν και ο Ερντογάν τον συμπαθεί», είπε. «Είναι η ιδέα ενός σκληρού άντρα που είναι αποφασιστικός».

Αλλά, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη, η στρατηγική λογική εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πρώην απεσταλμένος του Τραμπ περιέγραψε την Τουρκία ως «απαραίτητη για τη διατήρηση της περιμέτρου των ΗΠΑ γύρω από την Ευρασία». Οι λόγοι είναι η στρατιωτική της δύναμη, η γεωγραφική της θέση και η προθυμία της να προβάλει ισχύ.

VIP μεταχείριση

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο Τζαν Κασάπογλου, ανώτερος συνεργάτης του think tank Hudson Institute, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ επιστρέφει στις βασικές αρχές της συλλογικής άμυνας μετά από δεκαετίες που επικεντρώθηκαν κυρίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συνεπώς, ασκείται ανανεωμένη πίεση στους συμμάχους να φέρουν στο τραπέζι σημαντική στρατιωτική ικανότητα.

«Όταν η συμμαχία επιστρέψει στην αστοχία της κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, το ερώτημα τι φέρνει ο καθένας στο τραπέζι γίνεται πιο σημαντικό», είπε.

«Τα έθνη που φέρνουν ικανότητα σκληρής ισχύος στο ΝΑΤΟ θα τύχουν VIP μεταχείρισης», σημείωσε.



Source link