Αρχική / Κόσμος / Το Ιράν απαντά στον Μπέρναμ για τις υποψίες για τρομοκρατικό σχέδιο: «Χτυπάτε λάθος πόρτα»

Το Ιράν απαντά στον Μπέρναμ για τις υποψίες για τρομοκρατικό σχέδιο: «Χτυπάτε λάθος πόρτα»


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, απάντησε στους ισχυρισμούς του Άντι Μπέρναμ ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» για την εμπλοκή της Τεχεράνης στο περιστατικό με τα βαν κοντά στη βάση της RAF στο Φέρφορντ.

Με ανάρτησή του στο Χ, ο Αμπάς Αραγτσί υποστήριξε ότι η Βρετανία επιρρίπτει ευθύνες κοιτάζοντας προς λάθος κατεύθυνση.

 «Ισχυρές ενδείξεις»

Μιλώντας στο δίκτυο BBC, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Άντι Μπέρναμ, δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως το Ιράν εμπλέκεται στο φερόμενο σχέδιο επίθεσης κατά της βρετανικής αεροπορικής βάσης. Οι ΗΠΑ από την αρχή δήλωναν ότι στο περιστατικό εμπλέκεται ξένος παράγοντας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έχει δηλώσει ότι το ύποπτο τρομοκρατικό σχέδιο «έφερε σαφώς τη σφραγίδα ξένου παράγοντα». Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ύποπτοι «ενδέχεται» να συνδέονται με το Ιράν.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Ιράν διαδραμάτισε ρόλο σε όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο στη βάση RAF Fairford», είπε ο Μπέρναμ. «Ωστόσο, φυσικά, πρόκειται για μια αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι σύνθετη και σοβαρή», πρόσθεσε.

Η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν

Απαντώντας στη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Άντι Μπέρναμ, ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως «το Ιράν έπαιξε ρόλο» στο περιστατικό, ο Αραγτσί έγραψε στο X: «Μπορώ να επιβεβαιώσω την πεποίθηση του Ιράν ότι η απελευθέρωση φερόμενων ως τρομοκρατών, οι οποίοι εργάζονται για ξένα κράτη, τα λέει όλα. Χτυπάτε λάθος πόρτα».

Το περασμένο σαββατοκύριακο, συνελήφθησαν πέντε νεαροί από το Λονδίνο, έπειτα από τον εντοπισμό τριών βαν κοντά στη βάση της RAF στο Φέρφορντ. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι τα βαν ήταν παγιδευμένα με ισχυρά εκρηκτικά και οι ένοικοι 85 κατοικιών στην περιοχή υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για τρεις ημέρες.

Τελικά, έπειτα από την έρευνα των πυροτεχνουργών, δεν βρέθηκαν εκρηκτικά στα βαν. Αυτό που βρέθηκε ήταν ποσότητα πετρελαίου. Και οι πέντε συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με εγγύηση και περιοριστικούς όρους.



Source link