Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Σιδηρόδρομος: ETCS μειωμένων δυνατοτήτων και τηλεδιοίκηση με αστερίσκους

Σιδηρόδρομος: ETCS μειωμένων δυνατοτήτων και τηλεδιοίκηση με αστερίσκους


Σοβαρές επισημάνσεις για τα όρια της λειτουργίας του ETCS περιλαμβάνονται στις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) για τα τμήματα Οινόη–Τιθορέα και Λάρισα–Πλατύ. Χθες, η Αρχή δημοσίευσε δύο αποφάσεις για την χορήγηση έγκρισης θέσης σε λειτουργία της σταθερής εγκατάστασης παρατρόχιου ελέγχου-χειρισμού και σηματοδότησης του έργου ETCS level 1, στα τμήματα αυτά, τονίζοντας ωστόσο ότι μελλοντικά θα πρέπει να διερευνηθεί η αναβάθμιση του συστήματος προκειμένου να περιλαμβάνει διαδικασίες που σήμερα γίνονται χειροκίνητα.

Η ΡΑΣ καταγράφει συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες το ETCS δεν αναλαμβάνει αυτόματα την τελική προστασία μολονότι το σύστημα στην πλήρη λειτουργία του παρέχει αυτές τις δικλίδες ασφαλείας. Αυτές είναι:

  • Εκτροχιασμός λόγω υπέρβασης ορίου ταχύτητας: Το σύστημα σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη τα όρια ταχύτητας και η διαχείριση των βραδυποριών γίνεται χειροκίνητα με όλους τους κίνδυνους ανθρώπινου σφάλματος
  • Εκτροχιασμός λόγω αστοχίας / θραύσης σιδηροτροχιάς: Σήμερα οι σπασμένες σιδηροτροχιές δεν ανιχνεύονται
  • Σύγκρουση με εργαζόμενους στις γραμμές: σήμερα το σύστημα δεν δίνει τη δυνατότητα για Αποκλεισμό τροχιάς και απαγόρευση χάραξης πορείας λόγω βλάβης, εργασιών και συνεπώς προσωπικό που εργάζεται στις γραμμές

Η παραδοχή

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουλίου, ο CEO των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, Χρήστος Παληός, κατόπιν επίμονων ερωτήσεων της βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, είχε παραδεχτεί πως «Δεν λειτουργεί σήμερα το ETCS. Σας είπα πως είναι εγκατεστημένο, λειτουργικό και αδειοδοτημένο στα περισσότερα τμήματα και αδειοδοτείται στα υπόλοιπα».

Χθες η κ. Αποστολάκη επανήλθε, σημειώνοντας ότι το σύστημα ETCS στον σιδηρόδρομο, παρότι είναι εγκατεστημένο, δεν λειτουργεί. «1η Σεπτεμβρίου 2026 και η κοροϊδία συνεχίζεται» είπε με φόντο τη δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Κώστα Κυρανάκη, που υποστήριξε πως «το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη λειτουργεί με 100% τηλεδιοίκηση και εγκατεστημένο ETCS». «Πρόκειται για θράσος και τρεισήμισι χρόνια μετά τα Τέμπη πρόκειται για ασέβεια», τόνισε η κ. Αποστολάκη.

Τηλεδιοίκηση με αστερίσκους

Σε ό,τι αφορά στην τηλεδιοίκηση, υπάρχουν – όπως μεταδίδεται – εγκύκλιοι του ΟΣΕ που καταδεικνύουν πως δεν θα λείπουν οι προσωρινοί περιορισμοί ταχύτητας και οι προφορικές συνεννοήσεις για αφίξεις αμαξοστοιχιών.

Επιπλέον, η  ηλεκτροκίνηση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι εργασίες σε περίπου 40 χιλιόμετρα έχουν λάβει παράταση έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ στο μεταξύ η κυκλοφορία εξακολουθεί να γίνεται με περιορισμούς και μονοδρόμηση.



Source link