Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκαλώντας πυρκαγιές σε τουλάχιστον δύο τομείς της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν 822 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ περίπου 600 drones εντοπίστηκαν να κατευθύνονται προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.
Στην περιοχή της Μόσχας, 83χρονος άνδρας σκοτώθηκε όταν ουκρανικό drone έπληξε ιδιωτική κατοικία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Αντρέι Βορόμπιοφ.
Παράλληλα, πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη της Wildberries, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου της Ρωσίας, στην πόλη Ποντόλσκ. Ρωσικά μέσα μετέδωσαν εικόνες με μεγάλα σύννεφα μαύρου καπνού να υψώνονται από την περιοχή.
Ζημιές αναφέρθηκαν και σε άλλες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων αποθήκη στην πόλη Ντομοντέντοβο, κοντά σε ένα από τα βασικά αεροδρόμια της Μόσχας.
Πέντε νεκροί στην περιοχή του Ροστόφ
Στην περιφέρεια του Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, επιθέσεις με drones έπληξαν τρεις πόλεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Γιούρι Σλιουσάρ.
Όπως ανέφερε, στην περιοχή χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 150 drones, ενώ καταγράφηκαν ζημιές σε σπίτια και σε σιδηροδρομικό σταθμό. Από την επίθεση προκλήθηκε επίσης δασική πυρκαγιά.
❗️Mega jackpot: Ukrainian drones struck the Wildberries logistics hub in Koledino, Moscow region, triggering a large fire that engulfed the roughly 250,000 m² complex. Koledino had long been one of Wildberries’ largest and most important logistics centers. The company’s other… pic.twitter.com/sTeVYPhdsC
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) August 16, 2026
Κλιμακώνει τις επιθέσεις η Ουκρανία
Η Ουκρανία έχει εντείνει σημαντικά τις επιθέσεις της στο ρωσικό έδαφος τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και σμήνη drones, με στόχο κυρίως στρατιωτικές βιομηχανίες, ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποδομές που θεωρεί ότι στηρίζουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.
Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί επανειλημμένα και εγκαταστάσεις της Wildberries, την οποία το Κίεβο κατηγορεί ότι διακινεί στρατιωτικό υλικό. Οι επιθέσεις στις αποθήκες της εταιρείας έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές και έχουν μεταφέρει ακόμη περισσότερο τις συνέπειες του πολέμου στην καθημερινότητα των Ρώσων.
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – Τουλάχιστον τρεις νεκροί
Την ίδια ώρα, ρωσικές επιθέσεις έπληξαν την Ουκρανία, προκαλώντας επίσης θύματα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ρωσική πυραυλική επίθεση στην Κρίβι Ριχ σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε 14, ενώ ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Σούμι.
Παράλληλα, ρωσική επίθεση στο Κίεβο προκάλεσε πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας, με έξι ανθρώπους να τραυματίζονται.
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συνεχίζει να πλήττει πολιτικές υποδομές με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας παρέμεναν ενεργές οι προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων με drones.









