Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Πύλος: «Δεν γυρίζω πίσω μέχρι να βρεθεί» λέει η σύζυγος του επιχειρηματία που έπεσε από σκάφος

Πύλος: «Δεν γυρίζω πίσω μέχρι να βρεθεί» λέει η σύζυγος του επιχειρηματία που έπεσε από σκάφος


Στην Πύλο, μαζί με τα παιδιά της παραμένει η 67χρονη Κάρμεν Ντίεθ, η Ισπανίδα που διασώθηκε από το ιστιοπλοϊκό, μετά την πτώση του συζύγου της στη θάλασσα.

«Τον είδε μέσα στο νερό και πιστεύει ότι ίσως θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά. Προσπαθούμε να την πείσουμε ότι δεν μπορεί να κουβαλά αυτό το βάρος, αλλά είναι συντετριμμένη»

Ο 66χρονος επιχειρηματίας από το Μπούργος της Ισπανίας Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα Ομπρεγόν εξακολουθεί να αγνοείται, με τη σύζυγό του να αρνείται να επιστρέψει στην Ισπανία όσο συνεχίζονται οι έρευνες. Υπάρχει μια φράση που, όπως λέει ο γιος της Σέρχιο στην εφημερίδα EL MUNDO, επαναλαμβάνει από τη στιγμή που διασώθηκε. «Μέχρι να γυρίσει ο μπαμπάς, δεν θέλω να γυρίσω στο Μπούργος».

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, οι ειδικοί που έχουν εξετάσει την 67χρονη συνέστησαν να συνεχίσει να δέχεται βοήθεια, προειδοποιώντας την οικογένειά της ότι ο πραγματικός ψυχολογικός αντίκτυπος όσων συνέβησαν ενδέχεται να εκδηλωθεί όταν υποχωρήσει η ένταση των πρώτων ημερών. «Ακόμα τα διηγείται όλα με μια παράξενη φυσικότητα, σχεδόν σαν να περιγράφει μια ταινία και όχι κάτι που συνέβη στην ίδια. Δεν το έχει ακόμη επεξεργαστεί πλήρως», δήλωσε ο γιος της στην El Mundo.

Πύλος:«Κατηγορεί τον εαυτό της»

Σύμφωνα με όσα τους έχουν μεταφέρει, θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και υπάρχει η πιθανότητα να εμφανίσει μετατραυματικό στρες και να χρειαστεί υποστήριξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήδη, όμως, ένα πρώτο ανησυχητικό σημάδι έχει εμφανιστεί: η Κάρμεν κατηγορεί τον εαυτό της επειδή θεωρεί ότι δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε τις κρίσιμες στιγμές μετά την πτώση του συζύγου της στη θάλασσα.

Από όσα έχει καταφέρει να ανασυνθέσει η οικογένεια, ο 66χρονος είχε μόλις πιάσει έναν τόνο και τον καθάριζε στο σκάφος, όταν γλίστρησε στο αίμα του ψαριού και έπεσε στη θάλασσα.

Η Κάρμεν είχε αποκτήσει άδεια χειριστή σκάφους αναψυχής «πολλά χρόνια πριν», όμως δεν είχε βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με μια κατάσταση στην οποία θα έπρεπε να αναλάβει μόνη της το ιστιοπλοϊκό και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να σώσει τον σύζυγό της.

«Τον είδε μέσα στο νερό και πιστεύει ότι ίσως θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά. Προσπαθούμε να την πείσουμε ότι δεν μπορεί να κουβαλά αυτό το βάρος, αλλά είναι συντετριμμένη», περιγράφει ο γιος της.

Η ίδια πέρασε τρεις ημέρες μόνη και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας πάνω στο ιστιοπλοϊκό, μέχρι τον εντοπισμό και τη διάσωσή της την Παρασκευή.

Η οικογένεια ζητά ενημέρωση για τις έρευνες

Την ίδια ώρα, η αγωνία της οικογένειας μεγαλώνει. Όπως αναφέρει η El Mundo, οι έρευνες συνεχίζονται πλέον υπό ιταλικό συντονισμό, ωστόσο οι συγγενείς του αγνοουμένου διαμαρτύρονται για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την έκταση της επιχείρησης.

Όπως λέει ο Σέρχιο, η οικογένεια αναζητά μόνη της πληροφορίες, πραγματοποιώντας τηλεφωνήματα μεταξύ Ισπανίας, Ελλάδας και Ιταλίας.

«Δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν περάσει ημέρες και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας άνθρωπος υπό αυτές τις συνθήκες. Μπορεί να έχουν κινητοποιηθεί όλα τα απαραίτητα μέσα, αλλά δεν το γνωρίζουμε, γιατί κανείς δεν μας ενημερώνει. Αν δεν τηλεφωνήσουμε εμείς, δεν μαθαίνουμε τίποτα», υποστηρίζει.

«Ο χρόνος είναι καθοριστικός»

Η οικογένεια τονίζει ότι δεν ισχυρίζεται πως οι έρευνες έχουν διακοπεί. Εκείνο που ζητά είναι να γνωρίζει πόσα άτομα συμμετέχουν στην επιχείρηση, ποια μέσα εξακολουθούν να έχουν κινητοποιηθεί και ποιες θαλάσσιες περιοχές ερευνώνται. Η El Mundo αναφέρει ότι επιχείρησε επίσης να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς μέχρι στιγμής να λάβει νεότερα στοιχεία πέραν όσων αφορούσαν την αρχική επιχείρηση εντοπισμού του ιστιοπλοϊκού και διάσωσης της Κάρμεν.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της οικογένειας είναι πλέον ο χρόνος που περνά. «Ο χρόνος είναι καθοριστικός. Αν, για παράδειγμα, σήμερα δεν πραγματοποιείται έρευνα, είναι χαμένος χρόνος. Το να βρεθεί ένας άνθρωπος είναι ήδη πολύ δύσκολο, αλλά αν δεν χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα, γίνεται ακόμη δυσκολότερο», λέει ο γιος του αγνοουμένου.

Για τον λόγο αυτό ζητά και από τις ισπανικές αρχές να εμπλακούν ενεργότερα, ώστε να ενημερωθούν για την έκταση των ερευνών και να εξεταστεί εάν μπορούν να ενισχυθούν με επιπλέον μέσα. «Θέλουμε να μιλήσουμε με το υπουργείο Εσωτερικών και να δούμε αν μπορούν να κινητοποιηθούν περισσότερα μέσα. Το μόνο που ζητάμε είναι να μη σταματήσουν και να συνεχίσουν να ψάχνουν», τονίζει.

Ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα Ομπρεγόν, επαγγελματίας στον χώρο της πληροφορικής, ήταν επί χρόνια επικεφαλής της D’ors Informática και αργότερα δραστηριοποιήθηκε σε εταιρείες παροχής νερού σε επιχειρήσεις μέσω της Mutobre SL. Μετά την συνταξιοδότησή του αφιέρωνε μεγάλο μέρος του χρόνου του στην ιστιοπλοΐα μαζί με τη σύζυγό του.



Source link