Ο Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε κατά τη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη (Open) όψεις των θέσεων που θα παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ με αιχμή του δόρατος τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών.
Την ίδια ώρα, κατέστησε σαφές ότι οι θέσεις του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να τραβηχτούν διαχωριστικές γραμμές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και ιδιωτικό χρέος θα έχουν την «τιμητική» τους στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ της 3ης του Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο.
Την παραμονή πλέον των 52ων γενεθλίων του Κινήματος- τα οποία φιλοδοξούν από τη Χαριλάου Τρικούπη να αποτελέσουν «Ξεκίνημα Νίκης», όπως είναι και ο τίτλος της εκδήλωσης- τα στελέχη της Παράταξης κινούνται σε κρητικούς ρυθμούς.
Το γεύμα Ανδρουλάκη στο Ψυχρό Λασιθίου
Απόψε, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποδέχεται στις επτά το απόγευμα, στο Ψυχρό Λασιθίου, το χωριό της μητέρας του, τα στελέχη της Παράταξης. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, «πράσινοι» Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και κομματικά στελέχη έχουν δώσει ραντεβού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εστιατόριο «Χάλαβρο».
Σύμφωνα με πληροφορίες θα μαζευτούν καμιά πενηνταριά στελέχη. Τα τσουγκρίσματα με τις κρητικές τσικουδιές πάντως δεν θα κρατήσουν μέχρι πρωίας, με δεδομένο ότι ανήμερα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του κόμματος θα περιοδεύσει νωρίς στο κέντρο του Ηρακλείου. Μετά την επετειακή και όχι μόνο ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7.30 μ.μ. το γλέντι θα φουντώσει υπό τους κρητικούς ήχους και τις φωνές του Βασίλη Σταυρακάκη και του Νίκου Γωνιανάκη. Δεν πάνε πάντως πολλές μέρες απ’ όταν ο δεύτερος έκλεισε τοπικό φεστιβάλ στην παραλία του Κισσάμου, τραγουδώντας τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ.
Προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό υπερφορολόγησης των υπερκερδών
Μία πρώτη γεύση των όσων θα παρουσιάσει στην ομιλία του στο Ηράκλειο αλλά και από το βήμα της ΔΕΘ, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση με φόντο την ακρίβεια. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε τη νομοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ολιγοπωλίων. Όπως εξήγησε αυτός θα ενεργοποιείται σε συνεργασία με τις ανεξάρτητες αρχές κάθε φορά που θα διαπιστώνεται αδικαιολόγητη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους.
Όσον αφορά τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα αμφισβήτησε τη ρητορική της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια οφείλεται μεταξύ άλλων αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες, επισημαίνοντας ότι «συγκεκριμένες υπηρεσίες και βασικά προϊόντα είναι στην Ελλάδα 23% πάνω από την Ευρωζώνη». Τόνισε, δε, ότι εάν το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ελέγχους σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια.
H «διαχωριστική» για τα κόκκινα δάνεια
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν «επενδύσει» πολλά στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Οι 11 δεσμεύσεις του Κινήματος θεωρούνται από την ηγεσία κρίσιμο όπλο στην προγραμματική φαρέτρα του ΠΑΣΟΚ που επιτυγχάνει δύο στόχους. Από τη μία πλευρά ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με χιλιάδες πολίτες, μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ωρολογιακή βόμβα που ακούει στο όνομα «κόκκινα δάνεια».
Από την άλλη πλευρά, όπως φάνηκε από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Open, η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους δημιουργεί ισχυρές διαχωριστικές γραμμές απέναντι στους δύο κύριους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ. Χθες, αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε θέμα αξιοπιστίας απέναντι στους δανειολήπτες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα.
«Το ΠΑΣΟΚ τα πιο δύσκολα μνημονιακά χρόνια ως κυβέρνηση έφερε τον νόμο καθολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας. Άρα, εμείς ως κυβέρνηση ήμασταν με τους αδύναμους δανειολήπτες. Ως αντιπολίτευση Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, σεισάχθεια”, αλλά ως κυβέρνηση ξεπούλησε δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια στα funds και έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση εξόντωσε την προστασία της πρώτης κατοικίας που ήδη είχε ψαλιδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και οι δύο ήταν δυστυχώς κατά των δανειοληπτών».
Υψηλοί τόνοι για τα ελληνοτουρκικά
Ειδική αναφορά θα κάνει, κατά πληροφορίες, στην ομιλία του στην Κρήτη στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Και χθες επέλεξε να στηλιτεύσει εκ νέου την κυβερνητική ρητορική περί «ήρεμων νερών», σημειώνοντας ότι «ήταν μία κατασκευή Γεραπετρίτη-Μητσοτάκη για να φτιάξουν ένα αφήγημα περί ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι απέναντι στην Τουρκία, δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες: «Ο ένας είναι η κοινή, ισχυρή, ευρωπαϊκή πολιτική συνεκτικά απέναντι στην Τουρκία. Και ο δεύτερος είναι η ισχυρή αποτρεπτική μας δύναμη. Αυτά τα δύο καθορίζουν το κρίσιμο σημείο του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Στο ίδιο μήκος κύματος, διερωτήθηκε «Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγε ο κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο των ηγετών της Ευρώπης και στα συμπεράσματα μπήκε κάτι ξεκάθαρο για τις ελληνικές θέσεις».
Για τη «Ασπίδα του Αχιλλέα», ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει ό,τι ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Εντούτοις, έθεσε έναν όρο. «Με τα πιο σύγχρονα μέσα και όχι να περιμένουμε να σχεδιάσουμε drones πάνω από 10 χρόνια αφότου ξεκίνησε η Τουρκία και με εγχώρια παραγωγή ώστε να υπάρχει προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία» κατέληξε.









