Ίσως μέχρι πριν από κάποιους μήνες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να είχε την επιλογή να προχωρήσει σε ένα πιο τολμηρό «άνοιγμα» προς τα κόμματα της Αριστεράς. Κινήσεις έγιναν, γέφυρες επικοινωνίας άνοιξαν, ενώ τόσο δημόσια όσο και στο παρασκήνιο κατατέθηκαν προτάσεις.
Σε ό,τι αφορά στην επιτροπή διεύρυνσης, η δημιουργία της έκανε θόρυβο λόγω των εξ αριστερών μεταγραφών, προερχόμενων κατά κύριο λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα καταδεικνύουν νέους συσχετισμούς. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη σφαίρα της εξαΰλωσης, η ΕΛΑΣ καταγράφεται στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη και η Νέα Αριστερά βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση.
Το αν η παραπάνω εικόνα έχει πραγματική βάση θα φανεί στις κάλπες, εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία της ΕΛΑΣ και του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται άκρως ανταγωνιστική μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως επιμένει ότι η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί.
Ο ορίζοντας των εκλογών
Στελέχη του Κινήματος θεωρούν ότι κρίσιμος δείκτης για τη διαμόρφωση του τελικού συσχετισμού είναι η ημερομηνία της κάλπης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμη και αν δεν το παραδέχονται δημόσια, γνωρίζουν -και μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που το συζητούν στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη- ότι όσο πιο μακριά είναι ο εκλογικός ορίζοντας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες αντιστροφής του κλίματος.
Κομματικές πηγές σχολίαζαν στο in ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επανασυστήσει ένα ψεύτικο μνημονιακό δίπολο, το οποίο έχει, κατά τους ίδιους, επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και ημερομηνία λήξης. Υποστηρίζουν ότι στις κάλπες θα αναμετρηθούν τα κόμματα «με πραγματικές προγραμματικές διαφορές».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι εάν οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αν γίνουν την άνοιξη, πιστεύουν ότι η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί.
Η «υπερκινητικότητα» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαία: παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, περιοδείες και εκδηλώσεις εντός και εκτός λεκανοπεδίου, παρουσιάσεις προγραμματικών θέσεων, όπως η αυτή για την Παιδεία, και «μάχες» στη Βουλή. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι και η δυνητική ψήφος
Πράσινα στελέχη με εμπειρία και γνώση των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και των εσωκομματικών συζητήσεων εξέφρασαν την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τρία πλην: «ταβάνι» στην εκλογική συσπείρωση, ενώ υστερεί σε πολιτικό προσωπικό και σχέδιο.
Πέρα από την «επένδυση» στην εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύουν τουλάχιστον τα υψηλά ποσοστά που καταγράφονται στη ζώνη της λεγόμενης δυνητικής ψήφου.
Σε αντίθεση με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ έχει την «πολυτέλεια» να επενδύσει στον κεντρώο χώρο, ακόμη και σε απογοητευμένους ψηφοφόρους που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί δεν «τρομάζουν» την κοινωνική σύνθεση του λεγόμενου κέντρου.
Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «το ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την πολιτική σταθερότητα» δεν ήταν καθόλου τυχαία σύμφωνα με εκτιμήσεις κεντρικών στελεχών της Παράταξης. Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να «ξεκλειδώσει» ψηφοφόρους που επιζητούν μεγάλες αλλαγές μεν με σιγουριά και ασφάλεια δε.
Σε αυτή τη λογική, θα συνεχίσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να κινούνται στο μοτίβο ότι το «κολοβό», όπως το χαρακτηρίζουν, δίπολο ΝΔ-ΕΛΑΣ εκπροσωπεί τον διχασμό. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι θέλουν να «ενώσουν». Εξ ου και το σταθερό «άνοιγμα» σε κεντρώα ακροατήρια με θεσμικές επικλήσεις και διαρκείς αναφορές στο Κράτος Δικαίου και τα θεσμικά ατοπήματα της κυβέρνησης. Από την άλλη, μέσω του προγράμματος επιδιώκουν να κλείσουν το μάτι σε αριστερά ακροατήρια, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Μπορεί αυτή η διπλή στόχευση να μετατραπεί σε εκλογική δυναμική πριν οι νέοι συσχετισμοί παγιωθούν στην πολιτική σκηνή; Την απάντηση θα δώσει ο «τελικός κριτής» στις επόμενες κάλπες.









