Το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αναδείχθηκε πρώτο στις περιφερειακές εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, συγκεντρώνοντας το 44% των ψήφων.
Ωστόσο, το αντιμεταναστευτικό και φιλορωσικό κόμμα απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς του έλειπαν τρεις έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει είτε να βρει εταίρο για συνασπισμό είτε να προσπαθήσει να κυβερνήσει ως μειοψηφική κυβέρνηση.
Και οι δύο επιλογές σημαίνουν ότι πολλές από τις ιδέες του προεκλογικού του προγράμματος ενδέχεται να μην υλοποιηθούν ποτέ, καθώς τα κύρια κόμματα της Γερμανίας αρνούνται εδώ και χρόνια να συνεργαστούν με το κόμμα αυτό, δημιουργώντας αυτό που έχει ονομαστεί «τείχος προστασίας» ενάντια στην ακροδεξιά.
Οι ηγέτες της AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ επιδιώκουν να προσελκύσουν τις πιο δεξιές πτέρυγες του κυρίαρχου συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – αν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία.
Οι συζητήσεις για πιθανές συμμαχίες τις επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη μελλοντική κατεύθυνση του ομόσπονδου κράτους, καθώς το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας παρέχει στα 16 ομόσπονδα κράτη σημαντικό έλεγχο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η αστυνόμευση και η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η AfD – ένα κόμμα που οι γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικής πληροφόρησης έχουν χαρακτηρίσει ως «επιβεβαιωμένο ακροδεξιό» – δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει την εξουσία στη Σαξονία-Άνχαλτ ως πρότυπο για το υπόλοιπο έθνος.
Ο υποψήφιος του για πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ούλριχ Ζίγκμουντ, δήλωσε στο CNN κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ελπίζει μια νίκη του κόμματος να σημάνει το τέλος ορισμένων από τις «τρελές» ομοσπονδιακές πολιτικές.
Πρώτα όμως, το κόμμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Σαξονία-Άνχαλτ, καθώς και τις προκλήσεις της μετάβασης από την αντιπολίτευση στην εξουσία.
Καθώς βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας, το CNN ρίχνει πιο προσεκτική ματιά στο 258-σελιδό μανιφέστο του κόμματος – ένα ριζοσπαστικό όραμα που αναδεικνύει τους στόχους του για το κρατίδιο και πέραν αυτού.
«Επαναπατρισμός»
Στο επίκεντρο του προγράμματος του κόμματος βρίσκεται η ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απέλασης των παράνομων μεταναστών, της επέκτασης των εγκαταστάσεων μαζικής κράτησης και της επιστροφής των πολιτών μη γερμανικής εθνικότητας στη χώρα καταγωγής τους – μια πολιτική που αποκαλεί «remigration» (επαναπατρισμός).
Η AfD υποστηρίζει ότι η περιοχή έχει «εξαντλήσει» τη δυνατότητά της να δέχεται πρόσφυγες, «όχι μόνο από την άποψη της πολιτικής ασφάλειας, αλλά και της ταυτότητας».
«Τα άτομα που υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα πρέπει να τεθούν υπό κράτηση με σκοπό την απέλαση υπό την κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Ζίγκμουντ σε πρόσφατη συνέντευξη.
Ένα τμήμα του προεκλογικού μανιφέστου της AfD ζητά μια «επιθετική εκ νέου μετανάστευση» εναντίον των Ουκρανών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους επειδή «μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας θεωρούνται ασφαλή».
Ωστόσο, ο Γιόχανες Κις, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Else-Frenkel-Brunswik (EFBI) για την Έρευνα της Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, αναφέρει ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι μία από τις πιο δύσκολες για την εφαρμογή μέτρων, καθώς τα κρατίδια περιορίζονται από ομοσπονδιακούς νόμους και κανονισμούς.
«Θα περίμενα μεγάλη νομική αβεβαιότητα και χάος», δήλωσε ο Κις.
Η AfD έχει επίσης ζητήσει επανειλημμένα από τη Γερμανία να σταματήσει τη στήριξη προς την Ουκρανία και να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, έρχοντας σε αντίθεση με τα άλλα μεγάλα κόμματα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ουκρανίας από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022.
Εκπαίδευση: «Περισσότερος Μπίσμαρκ, λιγότερος Χίτλερ»
Η εκπαίδευση αποτελεί έναν άλλο βασικό τομέα πολιτικής για το AfD. Ο Ζίγκμουντ έχει δεσμευτεί να αναμορφώσει το σχολικό πρόγραμμα σπουδών της Σαξονίας-Άνχαλτ και να «αποιδεολογικοποιήσει» το σχολείο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της σημαίας του Pride και της προώθησης των «παραδοσιακών» γερμανικών αξιών.
Οι πολιτικοί της AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ επιθυμούν τα μαθήματα στα σχολεία να επικεντρώνονται στις περιόδους της γερμανικής ιστορίας πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και λιγότερο στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, σύμφωνα με τη δηλωμένη επιθυμία του κόμματος οι Γερμανοί να ξεπεράσουν το αίσθημα ενοχής και να επικεντρωθούν στην εθνική υπερηφάνεια.
«Περισσότερος Μπίσμαρκ, λιγότερος Χίτλερ», έτσι το συνόψισε ο Χανς-Τόμας Τιλσνάιντερ, ο περιφερειακός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα πολιτισμού, σε συνέντευξή του στα γερμανικά ΜΜΕ.
«Θέλουμε μια εντελώς νέα, μια εντελώς διαφορετική εκπαιδευτική πολιτική», δήλωσε. «Η πολιτική επιρροή στα παιδιά, όπως την βιώνουμε – η πολιτική κατήχηση – δεν είναι δουλειά των σχολείων».
Το πρόγραμμα του κόμματος προβλέπει επίσης διαχωρισμένες τάξεις, όπου τα παιδιά προσφύγων θα διδάσκονται ξεχωριστά από άλλους πρόσφυγες, καθώς και διδασκαλία σχεδιασμένη να μεταδίδει το μήνυμα ότι η παραμονή στη Γερμανία είναι προσωρινή.
Σύμφωνα με τα σχέδια, τα παιδιά με αναπηρία θα διδάσκονται επίσης ξεχωριστά.
Πολιτισμός: Σκληρά μέτρα κατά της «αντιγερμανικής τέχνης»
Η AfD έχει υποσχεθεί αυτό που αποκαλεί «νέα, πατριωτική πολιτιστική πολιτική», υποστηρίζοντας ότι οι κρατικοί φορείς πρέπει να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της γερμανικής εθνικής ταυτότητας.
Στο πλαίσιο του προεκλογικού της προγράμματος, η AfD δεσμεύτηκε να διακόψει τη χρηματοδότηση αυτής που αποκαλεί «αντιγερμανική» τέχνη.
Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό, ο Τιλσνάιντερ είπε: «Η αντιγερμανική τέχνη είναι η γερμανική τέχνη που δεν θέλει να είναι γερμανική» και ανέφερε μια παράσταση που είχε δει, όπου το έργο ενός κλασικού Γερμανού συνθέτη αναθεωρήθηκε μέσα από το πρίσμα του «φεμινιστικού αποδομησμού».
Η AfD έχει δηλώσει ότι οι καλλιτέχνες και οι φορείς που επιθυμούν κρατική χρηματοδότηση θα υποχρεούνται να υπογράψουν δέσμευση ότι δεν θα περιφρονούν τη Γερμανία και τον πολιτισμό της.
Το πρόγραμμα του κόμματος αναφέρει ότι η προηγούμενη κρατική κυβέρνηση απέδωσε υπερβολική πολιτιστική σημασία στο Μπάουχαους, τη φημισμένη σχολή τέχνης της Γερμανίας, στο πλαίσιο της ατζέντας της για τη «σύγχρονη σκέψη».
Για την AfD, το κίνημα αυτό στερείται επαρκούς γερμανικής ταυτότητας.
Οι επικριτές έχουν επισημάνει τις σαφείς ομοιότητες με τον τρόπο που οι Ναζί επιτέθηκαν στη σύγχρονη τέχνη.
«Η AfD επιτίθεται στο Μπάουχαους, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποίησαν οι Ναζί πριν από 100 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Βόλφραμ Βάιμερ στο Associated Press. «Και γι’ αυτό οι δημοκράτες, είτε έχουν συντηρητικές είτε αριστερές τάσεις, αντιδρούν σθεναρά εναντίον της».
Ο Κις δήλωσε στο CNN ότι η Σαξονία-Άνχαλτ θα γίνει γρήγορα «φτωχότερη, τόσο υλικά όσο και πολιτισμικά» λόγω των πολιτικών της AfD.









