Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Αυγούστου στην Ατσίτσα της Σκύρου.
Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και εναέρια μέσα για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Συγκεριμένα επιχειρούν 4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.
Σύμφωνα με όσα είπε στο evima.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χαλκίδας κ. Θανάσης Κυριλλίδης: «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα βασικό μέτωπο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς. Έχουν έρθει και εναέρια μέσα και πιστεύω να μπορέσουμε γρήγορα να το πιάσουμε».
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι φλόγες κατευθύνονταν προς τον οικισμό Πεύκο, γι’ αυτό οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εστιάζονται εκεί, με σκοπό να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς,
Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας με προσωπικό και οχήματα από την Αττική, την Εύβοια και τη Θεσσαλία.
Οι ενισχύσεις έφτασαν στο νησί μετά τη 01:00, ακτοπλοϊκώς από την Κύμη Ευβοίας, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.
Συγκεκριμένα, στη Σκύρο μεταφέρθηκαν 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΜΕΤΠΕ), έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα από τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευβοίας και τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Παράλληλα, στο νησί έφτασαν και πέντε πυροσβέστες από την 4η ΕΜΟΔΕ.
Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν πλέον 89 πυροσβέστες, μαζί με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, 4ης και 18ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 21 πυροσβεστικά οχήματα.
Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν επίσης υδροφόρες και μηχάνημα έργου του Δήμου Σκύρου και της Πολιτικής Προστασίας Ευβοίας.
Στην περιοχή πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Ο Γιάννης Αρτοποιός, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε στο ΕΡΤnews, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι 7 και 8 μποφόρ».
Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εξελίσσεται στο δυτικό κομμάτι του νησιού. Όπως τόνισε, «στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες παραθεριστικές οικίες. Αυτήν την ώρα η φωτιά είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο από την παραλία του Αγίου Φωκά».
Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε. για την χαρτογραφική καταγραφή των καμένων εκτάσεων στη Σκύρο
Υπηρεσία Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά στη Σκύρο, ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου.
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Σκύρου, στην Π.Ε. Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες πλήτονται από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 15 Αυγούστου 2026, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.









