Αρχική / Κόσμος / Ισπανία: Δασική πυρκαγιά κοντά στην Κόστα δελ Σολ – Δύο τραυματίες

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά κοντά στην Κόστα δελ Σολ – Δύο τραυματίες


Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν δασική πυρκαγιά στην ενδοχώρα της τουριστικής περιοχής Κόστα ντελ Σολ, κοντά στη Μαρμπέγια στη νότια Ισπανία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε ορεινή περιοχή κοντά στο Μπενααβίς, ένα χωριό που φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα αλλοδαπών, κυρίως Βρετανών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ανδαλουσίας, «ένα άτομο υπέστη εγκαύματα προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά και ένας δασοπυροσβέστης τραυματίστηκε μετά από πτώση».

«Μείνετε μέσα»

Οι αρχές ζήτησαν από τους 9.500 κατοίκους του γραφικού χωριού και των γειτονικών οικισμών να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους επειδή οι φλόγες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, ενισχυμένες από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Μόνο μία οικιστική ζώνη εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από περίπου είκοσι εναέρια μέσα, έχουν αναπτυχθεί στο σημείο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Αντόνιο Σανθ, περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών στην Ανδαλουσία, αναβάθμισε το επίπεδο της πυρκαγιάς σε «Φάση Έκτακτης Ανάγκης, Επιχειρησιακή Κατάσταση 1» στις 13:41, λόγω της εξέλιξης του συμβάντος. Η ταξινόμηση αυτή αφορά πυρκαγιές οι οποίες, αν και ενδέχεται να ελεγχθούν με τα συνήθη μέσα που διαθέτει η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, απαιτούν αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλίμακάς τους, των πόρων που απαιτούνται για την κατάσβεσή τους ή της ανάγκης λήψης μέτρων προστασίας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, περισσότερα από 2.960.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στην Ισπανία.

Η έκτη πυρκαγιά στην περιοχή

Πρόκειται για τουλάχιστον την έκτη μεγάλη δασική πυρκαγιά που πλήττει τη συγκεκριμένη περιοχή του Μπενααβίς από τον Ιούνιο του 2022. Η πιο πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αναγκάζοντας περίπου 2.000 κατοίκους τοπικών οικισμών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην περίπτωση του Μονταμαγιόρ, δεν χρειάστηκε εκκένωση, αλλά δόθηκε εντολή στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.





Source link