Στον απόηχο του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου κανονισμών στην ιστορία του Μουντιάλ με την… αναστολή της ποινής του Φαλορίν Μπαλογκάν -και μάλιστα με παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ- ώστε να παίξει κανονικά για τις ΗΠΑ στο ματς της φάσης των «16» παρά την αποβολή του κόντρα στη Βοσνία, το ίδιο το ποδόσφαιρο… ανέλαβε δράση για το Βέλγιο.
Ο επιθετικός των ΗΠΑ, όπως και η υπόλοιπη ομάδα των Αμερικανών ήταν… εξαφανισμένοι, ενώ αντίστοιχα το Βέλγιο, αφού είδε τη FIFA να κάνει και πάλι τα… δικά της, «μαγειρεύοντας» κανονισμούς και απορρίπτοντας την έφεσή του, ωστόσο είδε και το ίδιο το σπορ να απονέμει τη δικαιοσύνη πάνω στο χορτάρι! Οι «κόκκινοι διάβολοι» που μέχρι τώρα δεν είχαν πείσει στο τουρνουά, αυτή τη φορά νίκησαν εμφατικά (4-1) με εξαιρετική συνολικά εμφάνιση και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Σαρλ Ντε Κετελάρε, ο οποίος είχε δύο γκολ και μία ασίστ. Ένα γκολ και μία ασίστ ο Χαν Φανάκεν, γκολ και ο Ρομέλου Λουκάκου.
Αυτή είναι η τέταρτη πρόκριση του Βελγίου σε προημιτελική φάση Μουντιάλ στην ιστορία του και εκεί θα αντιμετωπίσει τώρα την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, την Παρασκευή 10/7 (22:00). Παράλληλα, αυτή ήταν και η 6η του πρόκριση στα τελευταία 8 νοκ-άουτ που έχει δώσει στα Παγκόσμια Κύπελλα, παραμένοντας παράλληλα για 18ο ματς χωρίς ήττα (12-6-0) σε όλες τις διοργανώσεις. Αντίθετα, για τις ΗΠΑ που πραγματοποιούσαν ένα πολύ καλό τουρνουά έως τώρα, στο κρίσιμο σημείο… λύγισαν στην πίεση. Έτσι, ήρθε ένας ακόμη αποκλεισμός στη φάση των «16» στην ιστορία τους, ο πέμπτος μετά το 1994 (1994, 2010, 2014, 2022, 2026)!
Δείτε τα highlights του αγώνα
Βελγική κυριαρχία και γρήγορο γκολ
Ως προς την εικόνα και την εξέλιξη του ματς, τρομερή ήταν η πίεση του Βελγίου από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσιά δεν άφησε τις ΗΠΑ να πάρουν ανάσα, κυκλοφόρησε σωστά και γρήγορα τη μπάλα, υποχρέωσε σε πολλά λάθη τους Αμερικανούς και γρήγορα έφτιαξε ευκαιρίες για γκολ, το οποίο και εν τέλει δεν άργησε να έρθει.
Ήταν το 9ο λεπτό όταν μετά από φάση διαρκείας στην αμερικανική περιοχή, η μπάλα μετά τα διωξίματα κατέληξε στον Ράσκιν ο οποίος έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο ξεχασμένος Ντε Κετελάρε με κοντινό πλασέ σε κενή εστία έγραψε το 1-0.
Νωρίτερα, οι Βέλγοι είχαν ήδη προειδοποιήσει δις, με ένα εξαιρετικό σουτ του Καστάνιε στο 1ο λεπτό που έσωσε εντυπωσιακά ο Φριζ, αλλά και στο 8′ όταν μετά από ενέργεια του Λουκεμπάκιο και γύρισμα του Καστάνιε, ο Τίλεμανς δεν κατάφερε να πλασάρει σωστά στην κίνηση, ενώ ήταν αμαρκάριστος στο σημείο του πέναλτι.
Τυχερή ισοφάριση και… αποκατάσταση της τάξης
Ενδεικτικό της κυριαρχίας των Βέλγων στο διάστημα αυτό ήταν ότι ως το hydration break του πρώτου ημιχρόνου, οι τελικές ήταν 7-0 υπέρ τους. Η πρώτη τελική όμως των ΗΠΑ, έφερε και γκολ, έστω και αν είχε δόση τύχης. Στο 31′ οι Αμερικανοί κατάφεραν να ισοφαρίσουν στην πρώτη τους φάση στο παιχνίδι, μια απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τίλμαν που κόντραρε και ξεγέλασε τον Κουρτουά.
Ωστόσο η χαρά τους κράτησε μόλις ένα δίλεπτο. Και αυτό γιατί στο 33′, οι ΗΠΑ δέχθηκαν ένα ακόμη πολύ εύκολο γκολ, αφού η άμυνά τους δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά σε αυτό το παιχνίδι. Μετά από μια σέντρα του Τροσάρ από αριστερά, ο Ντε Κέτελαρε νίκησε και πάλι εύκολα την αντίπαλη άμυνα και με κεφαλιά πέτυχε το 2-1, αποκαθιστώντας την τάξη στο ματς. Ως το ημίχρονο, οι δύο ομάδες είχαν από μία ακόμη φάση, μια κεφαλιά άουτ του Λουκεμπάκιο στο 43′ οι Βέλγοι και ένα επίσης άστοχο κοντινό πλασέ του Μπαλογκάν στο 45+1′ οι Αμερικανοί.
Τραγικό λάθος του Φριζ, 3-1 και τέλος
Τίποτα το ιδιαίτερο δεν υπήρξε στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης, με το Βέλγιο να έχει αφήσει τη μπάλα στους Αμερικανούς και να περιμένει. Τελικά, δεν χρειάστηκε να κάνει και πολλά πράγματα από τη μέση και μπροστά ή σε τακτικό επίπεδο, αφού το ματς φρόντισε να το… καθαρίσει και πάλι η αμερικανική άμυνα με νέο λάθος, αυτή τη φορά με μια τραγική γκάφα του τερματοφύλακα.
Ήταν το 57ο λεπτό όταν ο Φριζ βγήκε από την περιοχή του για να απομακρύνει ένα γέμισμα, όμως καθυστέρησε, δεν έδιωξε αμέσως και μετά μπερδεύτηκε, δίνοντας στον Ντε Κετελάρε την ευκαιρία να του κλέψει από πίσω τη μπάλα με μια κόντρα. Αυτή έφτασε στον Φανάκεν και αυτός από τα 30 μέτρα μεν, αλλά σε κενή εστία δεν αστόχησε και έγραψε το 3-1.
Ως το φινάλε, οι ΗΠΑ είχαν 1-2 καλές στιγμές, αλλά το Βέλγιο είχε πια «κλειδώσει» το ματς, με άριστη διαχείριση όσων συνέβαιναν πάνω στο χορτάρι. Μάλιστα, στις καθυστερήσεις, ήρθε και το κερασάκι, όταν ο Φανάκεν έκλεψε και ο Λουκάκου με ωραίο πλασέ έγραψε το τελικό 4-1. Το οποίο ήταν και ένα πέρα για πέρα δίκαιο αποτέλεσμα, με τους Βέλγους να επιστρέφουν σε προημιτελικό Μουντιάλ μετά το 2018 όταν και είχαν τερματίσει στην 3η θέση, την καλύτερη της ιστορίας τους.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΜΑΤΣ:
Οι ΗΠΑ έχουν μια πραγματικά πολύ καλή ομάδα, όμως κάτι το άγχος για αποδείξεις μπροστά στο κοινό τους, με την πάντα δεδομένη πίεση για έναν διοργανωτή, κάτι η όλη ιστορία με τον Μπαλογκάν, προφανώς δεν έκανε καλό και σε αγωνιστικό επίπεδο. Αγνώριστη η ομάδα του Ποκετίνο σε όλο το ματς, ουσιαστικά έγινε θύμα των ορέξεων των Βέλγων που δεν χρειάστηκε καν να πατήσουν τέρμα το γκάζι για να βάλουν 4 γκολ…
Ο MVP:
Σαρλ Ντε Κετελάρε. Δύο γκολ και 1 ασίστ, μόλις δύο λάθος πάσες και 6 θετικές αμυντικές προσπάθειες από τον 25χρονο μεσοεπιθετικό της Αταλάντα, ο οποίος ήταν με διαφορά ο MVP.
Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ:
Ο Αντάμ Μαχαντμέχ από την Ιορδανία δεν είχε δύσκολες φάσεις να διαχειριστεί, ενώ φυσικά τον βοήθησε και η εξέλιξη του σκορ.
ΣΚΟΡΕΡ:
Μαλίκ Τίλμαν (31′) – Σαρλ Ντε Κετελάρε (9′, 33′), Χανς Φανάκεν (57′), Ρομέλου Λουκάκου (90+3′)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ (Μαουρίσιο Ποτσετίνο / 4-3-3): Φριζ, Φρίμαν, Ρίτσαρντς, Ριμ, Ρόμπινσον (92′ Άρφστεν), ΜακΚένι, Άνταμς (72′ Πέπι), Τίλμαν, Ντεστ (46′ Ρέινα), Μπαλογκάν (92′ Ράιτ), Πούλισικ (59′ Μπερχάλτερ).
Βέλγιο (Ρούντι Γκαρσιά / 4-2-3-1): Κουρτουά, Καστάνιε, Ενγκόι, Μέχελε, Ντε Κάιπερ, Ράσκιν (89′ Βίτσελ), Ονάνα (21′ Φανάκεν), Τίλεμανς, Λουκεμπάκιο (67′ Ντόκου), Τροσάρ (89′ Σαλεμάκερς), Ντε Κετελάρε (67′ Λουκάκου).









