Αρχική / Κόσμος / Γερμανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά την εκλογική «καταστροφή»

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μετά την εκλογική «καταστροφή»


Ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, Ντάνιελ Πέτερς παραιτήθηκε, μία μέρα μετά το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα για το κόμμα του.

Ο Ντάνιελ Πέτερς παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος σε αυτό το βορειοανατολικό κρατίδιο, αφού το CDU καταποντίστηκε στο 4,9%. Το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο σε όλα τα κρατίδια και στην ομοσπονδιακή Βουλή στη Γερμανία είναι 5%. Συνεπώς, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ούτε καν την είσοδό τους στο κρατιδιακό κοινοβούλιο. Ενώ το ποσοστό αυτό είναι ιστορικά το χειρότερο για το κόμμα στο κρατίδιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, στη Γερμανία ή στην ΕΕ.

«Καταστροφή»

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και επικεφαλής του CDU χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία «καταστροφή». Ωστόσο αρνείται να παραιτηθεί ισχυριζόμενος ότι μπορεί να ανατρέψει την αρνητική πορεία για το κόμμα και την κυβέρνηση συνεργασίας με του Σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, φαίνεται να αρνείται να δει τις ευθύνες του. Η εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα του καγκελάριου Μερτς λειτούργησε σαν βαρίδι συνολικά για το CDU και Πέτερς δεν κατάφερε να βάλει φρένο στην ελεύθερη πτώση των ποσοστών του κόμματος.

Οι εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία εξελίχθηκαν σε μονομαχία μεταξύ του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Μανουέλα Σβέζιγκ.

Τελικά, η AfD κέρδισε τις εκλογές, εξασφαλίζοντας 38,2% έναντι 35,5% του SPD, πετυχαίνοντας τη δεύτερη νίκη σε κρατίδιο μετά την επικράτηση στη γειτονική Σαξονία-Άνχαλτ. Ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δημιουργήσει το λεγόμενο «τείχος προστασίας», αρνούμενα να συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα.

Πέτερς: Αναλαμβάνω την ευθύνη

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, ο Ντάνιελ Πέτερς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Είμαι βέβαιος πως το CDU στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο μέλλον, παρότι δεν θα εκπροσωπούμαστε στο κρατιδιακό κοινοβούλιο», δήλωσε.

Ο Φίλιπ Άμτορ, στενός συνεργάτης του Φρίντριχ Μερτς, αναμένεται να διαδεχθεί προσωρινά τον Πέτερς μέχρι τη σύγκληση συνεδρίου του κόμματος.





Source link