Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ότι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 28 μαχητές στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενώ ένας αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε ότι στοχοποιήθηκαν δύο επαρχίες του Αφγανιστάν.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αξιωματούχοι των Αφγανών Ταλιμπάν κατηγόρησαν το Ισλαμαμπάντ για τη δολοφονία τουλάχιστον τριών αμάχων κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο έδαφός τους.
Οι επιθέσεις διέκοψαν μια περίοδο σχετικής ηρεμίας που διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες.
Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, επικεφαλής εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η αφγανική πλευρά «θα ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτή την επιθετικότητα».
Ένας πακιστανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι επιθέσεις έλαβαν χώρα στις αφγανικές επαρχίες Πακτίκα και Κουνάρ. Το Υπουργείο Πληροφοριών του Πακιστάν ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών, αλλά ο στρατός της χώρας δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο.
Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην συμμάχων είναι τεταμένες εδώ και χρόνια, με το Ισλαμαμπάντ να κατηγορεί την Καμπούλ ότι φιλοξενεί μαχητές που πραγματοποιούν διασυνοριακές επιθέσεις.
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο και εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολισμούς πυροβολικού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται ότι φιλοξενεί αντάρτες εναντίον του Πακιστάν και υποστηρίζει ότι η μαχητική δραστηριότητα αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα του Πακιστάν.
Ανοιχτά μέτωπα
Οι νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μετά την επίθεση που δέχτηκε την Παρασκευή αστυνομική εγκατάσταση στη βορειοδυτική πακιστανική περιφέρεια Κοχάτ από ισλαμιστές μαχητές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 24 άτομα.
Προηγούμενες επιθέσεις μαχητών στο Πακιστάν έχουν συχνά προκαλέσει αντίποινα χτυπήματα από το Πακιστάν.
Σε ξεχωριστή ανταλλαγή πυρών την Κυριακή σκοτώθηκαν έξι πακιστανικοί στρατιώτες και οκτώ μαχητές στη γειτονική περιφέρεια Χάνγκου, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με δήλωση του πακιστανικού στρατού.
Τουλάχιστον ένα σπίτι στην επαρχία Κουνάρ χτυπήθηκε κατά τις επιθέσεις της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη της ίδιας οικογένειας και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Χαμντουλά Φιτράτ, σε ανάρτησή του στο X.
Στην Πακτίκα, βομβαρδίστηκαν δύο τοποθεσίες, καταστρέφοντας ένα κατάστημα και ένα άδειο σπίτι, χωρίς να σημειωθούν θύματα, πρόσθεσε.
«Όλοι φοβήθηκαν», είπε ο Μούλα Χαν, ένας 55χρονος κάτοικος που άκουσε τις επιθέσεις.
Επέκταση των εξεγέρσεων
Οι εξεγέρσεις που επεκτείνονται στο Πακιστάν διεξάγονται από ανταγωνιστικές ομάδες με διαφορετικές βάσεις υποστήριξης και ιδεολογίες, αλλά με κοινό εχθρό το πακιστανικό κράτος.
Την ευθύνη για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο Κοχάτ ανέλαβε μια ισλαμιστική μαχητική ομάδα που ονομάζεται Shura Ittehad-ul-Mujahideen.
Η ομάδα αυτή ηγείται από τον πολέμαρχο Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, ο οποίος είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν την Αλ Κάιντα και Άραβες ισλαμιστές μαχητές στη συνοριακή περιοχή, δήλωσε ο Αμπντούλ Μπασίτ, αναλυτής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης.
Η ομάδα αρχικά επικεντρώθηκε σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Εκείνη την εποχή, αυτό έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την «Tehreek-e-Taliban Pakistan» (TTP) και την εξέγερσή της εναντίον της πακιστανικής κυβέρνησης στα βορειοδυτικά.
Η ομάδα του Μπαχαντούρ στράφηκε εναντίον του Πακιστάν μετά από μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση του Πακιστάν γύρω στο 2015, η οποία είχε ως στόχο ένα καταφύγιο της ομάδας στην περιοχή του Βόρειου Βαζιριστάν, δήλωσε ο Μπασίτ. Αυτό ώθησε τους μαχητές της ομάδας στο Αφγανιστάν.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της στροφής εξακολουθούν να εκδηλώνονται μέχρι σήμερα, ανέφερε ο Μπασίτ, καθώς η ομάδα του Μπαχαντούρ έχει μετατραπεί σε «ομπρέλα διαφόρων μαχητικών ομάδων, όπου η Αλ Κάιντα είναι ο αρχιτέκτονας και ο Γκουλ Μπαχαντούρ το πρόσωπο».
Ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης στο Πακιστάν έχει επικεντρωθεί στην TTP, η οποία βρισκόταν πίσω από τις περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις, οι πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν χτυπήσει τόσο την TTP όσο και τα κρησφύγετα του Μπαχαντούρ στο Αφγανιστάν από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με πακιστανικούς αξιωματούχους.
Το Αφγανιστάν είχε εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Πακιστάν τον Ιούλιο, τα οποία, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, οι δυνάμεις του είχαν αναχαιτίσει και καταρρίψει.
Το χειρότερο μεμονωμένο περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο, όταν περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πακιστανική αεροπορική επιδρομή στην Καμπούλ, η οποία, σύμφωνα με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, είχε ως στόχο ένα κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την κατηγορία, δηλώνοντας ότι «στοχεύσε με ακρίβεια στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές υποστήριξης τρομοκρατών».
Το Πακιστάν διαθέτει μεγάλη πολεμική αεροπορία, με 422 μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα από 260 ελικόπτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο.
Το Αφγανιστάν δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη, αλλά είναι γνωστό ότι κατέχει τουλάχιστον έξι αεροσκάφη και 23 ελικόπτερα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε συγκρούσεις με το Πακιστάν.









