Η Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (CENTCOM) ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι ολοκλήρωσε ένα νέο μεγάλο κύμα αεροπορικών και ναυτικών πληγμάτων κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αμερικανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και πολεμικών πλοίων, εκτόξευσαν όπλα ακριβείας εναντίον δεκάδων ιρανικών στρατιωτικών στόχων.
Η CENTCOM ανέφερε ότι μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονταν εγκαταστάσεις παράκτιας επιτήρησης και αεράμυνας, στρατιωτικές υποδομές εφοδιαστικής υποστήριξης, καθώς και δυνατότητες που σχετίζονται με ναυτικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται, για την έκτη συνεχόμενη νύχτα αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν.
Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι, κατόπιν εντολής του προέδρου των ΗΠΑ, η CENTCOM συνεχίζει να υποβαθμίζει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν και να καθιστά τη χώρα «υπόλογη» για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων.
Παράλληλα, η CENTCOM ανέφερε ότι περισσότεροι από 50.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί επιχειρούν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και παραμένουν «σε ετοιμότητα, αποφασισμένοι και έτοιμοι να δράσουν».
— U.S. Central Command (@CENTCOM) July 17, 2026
Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ σε υποδομές του νότιου Ιράν
Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί τα ξημερώματα της Παρασκευής έπληξαν μεταξύ άλλων αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό σταθμό και δυο γέφυρες στο νότιο τμήμα του Ιράν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Δυο γέφυρες χτυπήθηκαν στην περιοχή Μπαντάρ Χαμίρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι εννιά, ανέφερε η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB μέσω Telegram.
Σιδηροδρομικός σταθμός έγινε «στόχος του Αμερικανού εχθρού» στην Μπαντάρ Αμπάς, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, που έκανε λόγο για δυο τραυματίες.
US forces are pounding the coastal Iranian city of Bandar Abbas tonight, with strikes reportedly targeting communications infrastructure carried out moments ago. pic.twitter.com/F4r6CvW1DF
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) July 16, 2026
Το αεροδρόμιο της Ιρανσάρ (νοτιοανατολικά) επλήγη από «τουλάχιστον ένα βλήμα του αμερικανού εχθρού», χωρίς να αναφερθούν θύματα, σημείωσε ακόμη το δίκτυο IRIB.
Ο αριθμός των νεκρών από το αμερικανικό πλήγμα στη γέφυρα Μπαντάρ-ε Χαμίρ, στην επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν, ανήλθε στους επτά, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Iran: US strikes hit the Shur River Bridge in Kohurestan, cutting the Bandar Abbas–Lar highway in both directions.
Reports say civilian vehicles were on the bridge at the time of impact.
Casualty figures unknown. pic.twitter.com/BTSgxoUXig
— Clash Report (@clashreport) July 16, 2026
Ο στρατός του Κουβέιτ «αντιμετωπίζει» επιθέσεις «εχθρικών πυραύλων και drones», σειρήνες στο Μπαχρέιν
Ο στρατός του Κουβέιτ ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι αντιμετωπίζει «επιθέσεις εχθρικών πυραύλων και drones» που απέδωσε στο Ιράν, ενώ ήχησαν για ακόμη μια νύχτα σειρήνες της αεράμυνας στο Μπαχρέιν, με φόντο τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το γενικό επιτελείο στρατού του εμιράτου του Κουβέιτ, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη ορολογία του, ανέφερε μέσω X πως «αντιμετωπίζονται» επιθέσεις «εχθρικών drones και πυραύλων» και διαβεβαίωσε ότι «αν ακουστούν εκρήξεις, θα αποτελούν αποτέλεσμα αναχαιτίσεων από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», ενώ, από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού.
Το Ιράν στοχοποίησε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται αμερικανικά ελικόπτερα και αεροσκάφη αναγνώρισης P8 στην αεροπορική βάση Σακίρ του Μπαχρέιν σε αντίποινα για τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον «υποδομών» μεταφορών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού που επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση.
Κατάρ: Ο στρατός «απώθησε» επίθεση με πυραύλους
Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι οι ένοπλες δυνάμεις του εμιράτου απώθησαν επίθεση με πυραύλους, αφού δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Ντόχα.
«Το υπουργείο Άμυνας (…) ανακοινώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν επίθεση με πυραύλους οι οποίοι στοχοποίησαν το κράτος του Κατάρ», ανέφερε μέσω X στα αραβικά και στα αγγλικά.
Νωρίτερα, ανταποκριτές του AFP ανέφεραν πως ακούστηκαν εκρήξεις στη Ντόχα. Ενώ οι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα από τις αρχές, στο οποίο τονιζόταν πως υπάρξει «απειλή ασφαλείας υψηλού επιπέδου» και τους παρότρυνε να φυλαχτούν.









