Αρχική / Κόσμος / Οι παραβιάσεις της «εκεχειρίας» στη Γάζα έχουν γίνει ο κανόνας – 2 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις

Οι παραβιάσεις της «εκεχειρίας» στη Γάζα έχουν γίνει ο κανόνας – 2 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις


Ιατρικό προσωπικό ανέφερε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν άνδρα και τραυμάτισε δύο παιδιά στην περιοχή Μαβάσι του Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο Reuters ότι στόχος τους ήταν ένας μαχητής της Χαμάς.

Αργότερα την Τρίτη, άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε περιοχή κοντά σε καταυλισμό με σκηνές όπου διέμεναν εκτοπισμένες οικογένειες, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας πέντε άλλα, σύμφωνα με ιατρικό προσωπικό.

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας είναι καθημερινό φαινόμενο

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθέσεις στη Γάζα από τότε που επιτεύχθηκε, τον περασμένο Οκτώβριο, εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει μαχητές που απειλούν τις δυνάμεις του ή που συμμετείχαν στην επίθεση του Οκτωβρίου του 2023 εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας.

Ο Νικολάι Μλάντενοφ, ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Επιτροπή Ειρήνης για τη Γάζα, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει τη συμφωνία.

Από την έναρξη ισχύος της «εκεχειρίας» πριν από οκτώ μήνες, περισσότεροι από 1.070 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει οι δύο πλευρές.

Η Χαμάς δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των μαχητών της που έχουν σκοτωθεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν περισσότερο από το 60% της Γάζας, περιπολώντας σε αυτό που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιγράφει ως ζώνη ασφαλείας για την αποτροπή επιθέσεων της Χαμάς. Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από το έδαφος αυτό.

Οι καταστροφικοί αεροπορικοί και χερσαίοι βομβαρδισμοί της Γάζας από το Ισραήλ προκάλεσαν τον εκτοπισμό σχεδόν ολόκληρου του πληθυσμού των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν πλέον σε σκηνές ή κατεστραμμένα κτίρια σε μια στενή παράκτια λωρίδα εδάφους που διοικείται από τη Χαμάς.





Source link