Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗevivanews
12.10.2026
Επικοινωνία

Tάνκερ χτύπησε νάρκη λέει το Ιράν και κλείνει τα Στενά του Ορμούζ – CENTCOM: Το χτύπησαν οι Ιρανοί

Tάνκερ χτύπησε νάρκη λέει το Ιράν και κλείνει τα Στενά του Ορμούζ – CENTCOM: Το χτύπησαν οι Ιρανοί


Το Πολεμικό Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC – Σεπάχ του Ιράν αναφέρει ότι το δεξαμενόπλοιο «EL GAIA» προσέκρουσε σε ναυτική νάρκη ενώ προσπαθούσε να διέλθει από μια «απαγορευμένη ζώνη» στο νότιο τμήμα των Στενών του Ορμούζ.

Το IRGC αναφέρει ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς που προκλήθηκε απέτυχαν και ότι το δεξαμενόπλοιο έχει πλέον τυλιχθεί στις φλόγες. Επανέλαβαν ότι το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό και «υπό τον έξυπνο έλεγχό μας».

Στον αντίποδα η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ – CENTCOM με πεδίο δράσης την Δυτική Ασία δήλωσε πριν λίγο πως το δεξαμενόπλοιο ήταν εκτός λειτουργίας και πως το πλοίο δεν έχει πιάσει φωτιά.

Η ανακοίνωση της CENTCOM

H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ με ανακοίνωσή της δήλωσε πως «το πετρελαιοφόρο “El Gaia”, που φέρει σημαία του Παναμά, χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο τον περασμένο μήνα και κατέστη εκτός λειτουργίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο, το Ιράν χτύπησε ξανά το πετρελαιοφόρο με ένα drone, ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ύδατα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Το πετρελαιοφόρο ρυμουλκείται επί του παρόντος από έναν περιφερειακό εταίρο. Ο ψευδής ισχυρισμός του IRGC αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των ψεμάτων και των προσπαθειών εκφοβισμού στον οποίο επιδίδεται, ενώ προσπαθεί να παρεμποδίσει την κυκλοφορία εμπορικών πλοίων στα στενά».

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δηλώνει ότι το πετρέλαιο ρέει μέσω των Στενών του Ορμούζ και ότι οι χώρες, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, δεν έχουν προσφέρει καμία βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να αποζημιώσουν τις ΗΠΑ, όταν τελειώσει ο πόλεμος.





Source link

admin-su