Online ημερίδα «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας»

242

Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στις 12:00

Το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα διοργανώνει την online ημερίδα με θέμα «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας» την Τρίτη 25 Απριλίου, ώρα: 12:00-14:00.

Συντονιζόμαστε με μια live συνάντηση στο Facebook του Skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα και στο διαδικτυακό κανάλι STENT.

Σκοπός της online ημερίδας «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας» είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College, με στόχο την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στον ελληνικό αγροτικό τομέα και τη διερεύνηση των αιτιών της έλλειψης ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία.

Η ελληνική γεωργία έχει συμβάλει με πολλούς τρόπους στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας ως ένας από τους βασικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και με συνεισφορά σε πολλούς άλλους τομείς, σχετικούς με την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη διατροφική ασφάλεια κ.λπ.

Εδώ και αρκετά χρόνια η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο ραγδαίων εξελίξεων με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις αναφορικά με την επιτέλεση τόσο των παραδοσιακών της ρόλων, όπως η παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όσο και νέων, όπως η συμβολή της στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.

Ταυτόχρονα όμως, η γεωργία εξακολουθεί να παραμένει και ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, καθώς απαιτεί πολλές ώρες απασχόλησης σε δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα, η πολιτεία δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη του τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει θετική επαγγελματική προοπτική, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η σύγχρονος/η Έλληνας/ίδα αγρότης/ισσα είναι διατεθειμένος/η να κάνει τις απαραίτητες θυσίες.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, έπειτα από έντονες ιδεολογικές διεργασίες των τελευταίων 40 ετών εντός της ελληνικής κοινωνίας, η σύγχρονη γενιά έχει καλλιεργήσει μια νοοτροπία επιδίωξης της ευκολίας. Συνεπώς, ιδιαίτερα το νεότερο ηλικιακά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι διατεθειμένο να ασχοληθεί με έναν δύσκολο τομέα, από τη στιγμή μάλιστα που η πολιτεία δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε να καταστήσει τον συγκεκριμένο τομέα πιο ελκυστικό.

Γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη της διεξαγωγής έρευνας με σκοπό τον προσδιορισμό των αιτιών της έλλειψης ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία, καθώς και την εκτίμηση των κινήτρων που θα ήταν εφικτό να οδηγήσουν ικανούς υποψηφίους να εργαστούν στον κλάδο.

Στη διαδικτυακή ημερίδα θα γίνει ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το  Perrotis College, ενώ στο πάνελ της συζήτησης συμμετέχουν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων στον αγροτικό τομέα, οι οποίοι θα σχολιάσουν τα αποτελέσματά της, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης όλων των απόψεων. Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές στο πάνελ είναι:

  • Αθανάσιος Φαλάρας, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Adjunct Lecturer στο Perrotis College
  • Γεώργιος Παπαβασίλης, Ιδρυτικό μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων
  • Αθανάσιος Κελμάγερ, Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών
  • Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
  • Χρήστος Τσοπάνος, Αντριπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
  • Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»

Την online ημερίδας «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας» συντονίζει ο Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος Αγρονέα.

Οραματιζόμαστε τη συγκεκριμένη ημερίδα ως μια ευκαιρία για την καταγραφή των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στον αγροτικό τομέα, προσπαθώντας με επίσημα στοιχεία να αντιληφθούμε τα προβλήματα που υποβόσκουν, επισημαίνοντας τα αναγκαία επόμενα βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης.

 

Η ημερίδα θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα μέσω της σελίδας Facebook του skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει αλλά και να υποβάλει γραπτώς τα ερωτήματά του. Θα μεταδοθεί επίσης live από το διαδικτυακό κανάλι STENT  (χωρίς τη δυνατότητα παρεμβάσεων).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το https://www.settle.gr. Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή στο Facebook Event: «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία: Παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων έρευνας».

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ, επικοινωνήστε:

Μαίρη Κατσαπρίνη, Marketing Director, skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, 210 9730280 (εσωτ. 219), mkatsaprini@skywalker.gr